OVAL Blog 2: “Waarom doe je het werk dat je doet?”

“If you can hire people whose passion intersects with the job, they won’t require any supervision at all. They will manage themselves better than anyone could ever manage them. Their fire comes from within, not from without. Their motivation is internal, not external.” – Steve Covey

 

Deze quote van Steve Covey doet denken aan het begin van OVAL headhunting in 2010. “Waarom doe je het werk dat je doet?”vroegen we onszelf toen af. We wilden een bureau neerzetten dat niet voor de quick-win gaat, maar juist mensen wil zoeken en vinden die vanuit hun hart kiezen voor een andere baan en/of een ander bedrijf, en daar dan ook voor een langere periode blijven. Nu 8 jaar geleden zijn we dat avontuur aangegaan, en het bestaansrecht ligt daar.

Deze vraag: “Waarom doe je het werk dat je doet?”stellen we ook regelmatig aan kandidaten. Men antwoordt vaak dat het allemaal ‘toevallig’ op hun pad is gekomen. En dat ze er vrede mee hebben gehad. Maar nu niet meer. Daarom melden ze zich bij ons met de vraag of wij ze kunnen helpen naar de zoektocht voor een andere uitdaging. Wij stellen hen dan altijd de wedervraag: ‘Wat zou je dan willen, waar word je echt blij van?’ Vaak weten ze daar het antwoord niet meteen op. We geven hen dan vaak deze vraag mee om over na te denken en terug te komen met een motivatie, een verhaal waarin niet hun hoofd maar hun hart spreekt. Waar ligt je hart? Welk vuurtje brandt er in je hart dat jou bij ons gebracht heeft? En regelmatig krijgen we dan op maandag -want in het weekend is het tijd voor reflectie- een prachtig bevlogen verhaal, waar de positieve energie vanaf spat. Dan hebben we iemand geraakt in zijn/haar passie en dat is voor ons weer de belangrijkste drijfveer om deze persoon voor te stellen bij een opdrachtgever.

Daarom is onze aanpak ook anders dan veel andere bureaus. Kennis en ervaring is niet (meer) toereikend in een CV. Natuurlijk zijn deze nog steeds wel belangrijk voor specifieke functies, maar kennis kun je opdoen of bijspijkeren en ervaring krijg je door te doen. En beide groeien natuurlijkerwijs op je carrièrepad. Wat niet verandert – maar minimaal even belangrijk is-, is de persoonlijkheid – wie iemand daadwerkelijk is. En welke passie deze persoonlijkheid in zich draagt. Want die passie of drijfveer brengt iemand veel verder. Die zorgt ervoor dat het vlammetje groter wordt in plaats van dat het opbrandt. Emotionele redenen om te kiezen voor een andere baan oog bedrijf wegen veel zwaarder dan rationele redenen. We hebben het zelf ondervonden dat iemand er in salaris op achteruit ging, maar toch koos voor een vacature en een bedrijf die we voorgesteld hadden. En elke dag met méér plezier naar zijn werk gaat dan ooit tevoren. Vandaag hoorden we dat hij promotie heeft gemaakt, en dat zijn ‘passie’ zich ook rationeel heeft uitbetaald. En dat is voor ons dé motivatie om elke dag met plezier naar ons kantoor op Schiphol te gaan.