OVAL Blog 4: Voetbalfans

“My opinion is that protesting, there’s no problem with it, as long as it is peaceful without violence, without vandalism.”

Neymar

 

VOETBALFANS

Tijdens de gesprekken met de teamleden werd het al duidelijk: deze collega’s hebben passie. Passie voor hun werk door de week en passie voor voetbal in het weekend. De tattoos op hun armen lieten niets aan clubliefde te wensen over: ADO voor en ADO na. En het weekend daarop zou het ADO tegen -020- zijn. De messen werden spreekwoordelijk in de pauze al geslepen. Voor welke club ik was, wilden ze weten. Voordat ik het kon bedenken, flapte ik eruit: Heerenveen. Niet gelogen, want dat is mijn tweede club. Dat was goed, die Friese boeren waren sympathiek, die konden ze wel hebben. Hoe groot hun voorliefde voor ADO was? “Harde kern” was het korte antwoord. Waarmee meteen alles gezegd werd. Dit zijn mannen die er niet voor terugdeinzen om in het weekend op de barricades te gaan staan. Waarbij ‘matten’ bijna een synoniem was voor ‘ademen’. Of er in het bedrijf dan ook Ajax-fans waren. Niet dat ze wisten. Ja, één persoon had zich weleens uit gelaten over 020, maar die hadden ze meteen een keer meegenomen naar een ADO-wedstrijd en die vond de sfeer in het kernvak van ADO ‘onbeschrijfelijk’. En heeft nooit meer iets over Ajax gezegd.

Op de vacature van salesrep kwam een man die de juiste papieren had, die zich goed had verdiept in de opdrachtgever en die geknipt leek voor deze job. Ik had een erg leuk gesprek met hem, het voelde goed! Deze man zou een versterking voor het team zijn, een nummer 10 die een sterke drang had om te scoren. Deze man was niet bang voor het vragen om een handtekening, hij kon altijd goed overweg met mensen van de binnendienst en had een passie voor de producten en diensten van deze opdrachtgever. We waren er over uit, dat we hem zouden voorstellen. Tot slot vroeg ik hem:

“En wat doe je in het weekend?”
‘Dan ga ik altijd naar het voetbalstadion.’
“Oh, interessant, ik ook! Welke voetbalclub?”
‘Ajax!’
“Ja, ik ook; in welk vak zit jij?”
‘410!’
“De Ultras?”
‘Yep! En daarvoor stond ik op de F-Side…’
“Harde kern dus?”
‘Yep!’

We hebben deze kandidaat uiteindelijk niet voorgesteld. Ook al klopte alles aan deze match. Behalve het netnummer 020 i.p.v. 070. En dat was genoeg reden om deze kandidaat niet aan te bieden, weliswaar met pijn in ons hart. Het zou 6 tegen 1 zijn, elke maandagochtend weer… De kandidaat baalde als een stekker, zag zijn droombaan in duigen vallen. Maar begreep in tweede instantie wel onze motivatie.

In dit geval trekt OVAL de kandidaat terug uit de procedure om totaal andere redenen dan kennis en ervaring. Zélfs de persoonlijkheid van hem en het team lag heel dicht bij elkaar. En toch leidde de vraag: ‘Voor welke club ben je?’ tot een afwijzing. Want we zagen ‘the bigger picture’. En we moesten helaas verder zoeken. Werk aan de winkel!

PS – de kandidaat heeft inmiddels een andere functie gevonden, bij een bedrijf in Amsterdam ZO, met direct zicht op de Johan Cruijff Arena…

Niet alles kan op LinkedIn. Daarom is dit blog een beetje versluierd. Want het gaat om de essentie…