OVAL blog 5: Woon-werk

“It’s vital to understand where you may have gaps in your knowledge or experience and to surround yourself with a team that complements that.”

Dennis Muilenburg, CEO Boeing

 

WOON-WERK

De kandidaat was supergemotiveerd: zijn CV had geleid tot een snel telefoontje van de opdrachtgever of ze deze kandidaat op korte termijn konden spreken. En dat gebeurt niet zo snel bij dit bedrijf. Dus interesse is zeker gewekt. Logisch, want zijn CV past niet alleen goed bij de vacature, ook qua persoonlijkheid zou deze kandidaat erg goed binnen het team passen. Hij stond op een belangrijke punt in zijn carrière, hij kon linksaf of rechtsaf. Deze nieuwe uitdaging zou de afslag naar rechts zijn, de afslag die hij het meest ambieert.

Vlak voordat zijn gesprek zou plaatsvinden, hadden we nog even contact met hem. Enthousiast, vastberaden en met een gezond portie zelfverzekerdheid ging hij op pad. Omdat een goede vriend van hem bij dezelfde organisatie werkte, had hij ‘inside’ informatie gekregen die hem alleen nog maar enthousiaster hadden gemaakt. Hier kon niets meer fout gaan. Hij had al rechts voorgesorteerd, en hoefde alleen nog maar dit gesprek te voeren. ‘Kat-in-het-bakkie’ zei hij.

Dezelfde middag kregen we via de mail de afwijzing van de HR-manager: ‘We hebben niet het idee dat hij met de juiste intenties aan tafel zat…’

Huh? Niet veel later hadden we de kandidaat aan de lijn: “Hoe is het gegaan?”
‘Ik weet het niet zo goed, want het hele gesprek is eigenlijk alleen maar over mijn woon-werkverkeer gegaan…’
“Huh? Woon-werkverkeer? Vertel!”
‘Ze vroegen me aan het begin van het gesprek waarom ik die baan zo interessant vond. Ik heb aangegeven dat ik het een mooie uitdaging vind waar ze voor staan, dat ik bekend ben met de producten van het bedrijf en dat ik goed ben in onderhandelen -wat nodig is voor deze functie-, en dat ik goede mogelijkheden zie om de afdeling verder te helpen, omdat ik begrijp waar de druk ligt.’
“Niets geks aan, toch?”
‘Nee, vind ik ook. En ik zei -bij wijze van grap- dat het ook nog eens dichter bij huis is dan waar ik nu werk. Maar dat had ik beter niet kunnen zeggen, want vervolgens is het hele gesprek alleen maar over het woon-werkverkeer gegaan; waarom ik dat had gezegd; waarom dat dan zo belangrijk voor me was; dat juist dergelijke opmerkingen serieus worden genomen; wat mijn bezwaren zijn om ‘veel’ te reizen; wat ik ervan zou vinden als ik ook naar het buitenland zou moeten gaan; of ik wel in de gaten had dat de functie meer dan alleen woon-werkverkeer was; en zo ging de HR-manager door. Tot nagenoeg de tijd om was.’
“Maar heb je niet geprobeerd om het gesprek een andere kant op te laten gaan?”
‘Jazeker wel, maar steeds kwam hij terug op het woon-werkverkeer! En dat terwijl het maar een verschil is van 10 kilometer en 8 minuten reistijd. Verwaarloosbaar dus!’

Wat jammer dat het woon-werkverkeer als dé reden wordt gebruikt om een kandidaat af te wijzen. Niet iedereen ziet dus nog ‘the bigger picture’. Werk aan de winkel!

PS – de kandidaat is alsnog rechtsaf gegaan, maar bij een ander bedrijf dat heeft gekeken naar zijn kwaliteiten in plaats van zijn reisafstand. De afstand woon-werkverkeer is zometeen groter, maar wát heeft hij er een zin in! Zo krijgt elk bedrijf de kandidaten die het verdient. En vice versa.

Niet alles kan op LinkedIn. Daarom is dit blog hier en daar wat aangepast. Want het gaat om de essentie…